Blago bogova

Hmirija, zemlja gordih planinskih masiva koji plavičasto nadvisuju putnika-namjernika, svojom ga sveprisutnošću čineći svjesnim krhkosti svoga zemaljskog postojanja. Šume odišu strasnim opojem procvalog cvijeća, a pitome visoravni uznjihale paprati, da čovjek svisne od miline. Pjev slavuja i češljugara miluje oćute nježno poput topline ženkog krila, a rika jelena razliježe se jekovitim gorskim zavalama. Doba je kada košute puteno jezde šumom, mameći krošnjate ljubavnike da izbore pravo na njihovu pažnju i nježnost. Proljeće je, sokovi bujaju, a život se doimlje lakim, ispunjenim nekim dubokim smislom, putniku-namjerniku skrivenim poput stazice u lišću.
 

Mladić i djevojka radoznalo iskušavaju slast prvih poljubaca, a u njima nesputane strasti mladosti nadiru snagom gorskih bujica, nagovještavajući ushit zapretenog sladostrašća. Krik jastreba u visinama jasno se razliježe nebom tako ljupko prošaranim paperjastim ovčicama da se rečenom putniku-namjerniku čini kao da je netko baš uzeo pretjerivati s detaljima sveprisutne ljepote.
Snijegom zavijeni gorski vrhunci ozareni blještavilom proljetnog sunca sjaje poput dragulja, dok noću, okupani titravom svjetlošću tajanstvenih zvijezda i posrebreni mjesečinom, odaju dojam plemenitog metala, nekom brižljivom rukom usjajenog do visokog sjaja. Gorska jezera ispitivački zure u noćno nebo. Što je iza zvijezda? Slon? Djetlić? Možda papigica?


 

Umberto i Vladimir sjedili su pokraj rijeke, svojski pijani, pod stražnjicama osjećajući prohladne oblutke šljunka koji se odsutno razastirao obalom plitke šumske rječice što je lijeno vijugala noćnim krajolikom, bez namjere podsjećajući na božansku Kundalini. Pijuckali su iz orošenih konzervi i razgovarali, lagano se zanoseći, onoliko koliko je to izvedivo sjedeći. Noć je bila bez mjeseca, tiha i tamna poput unutrašnjosti roga, ne onog za svijeću, već šupljeg, tako da bismo ga glatko mogli nazvati rogom za noć, kad to ne bi zvučalo pomalo oporo i nezgrapno. Stoga, recimo da je bila tamna poput unutrašnjosti kakve željezne peći koja se nekom čudnom zgodom našla zatrpana tuštom i tmom drvenog uglja. Mada, ako ćemo zrelo, i to zvuči pomalo oporo i nezgrapno.
 

- Znaš što? - reče Umberto, oniži momak u otmjenom, dobro krojenom odijelu, oboružan Katanom koju je položio nadohvat ruke.
 

- Što?
 

- Imaš divokozu na glavi.
- Kako? Divokozu? Veliš, divokozu? No, svašta - reče Vladimir, zaplićući jezikom.

 

- Stvarno ti je na glavi.
 

Vladimir posegne prema tjemenu i, jedva se zamjetno trgnuvši, zabrinuto pogleda prema Umbertu.
 

- Zbilja mi je na glavi - prošapće preneraženo. - Divokoza. Isuse!
Vladimir se sporo navikavao se na činjenicu da u Hmiriji stvari ne stoje isto kao u materinjskom labirintu čelika, betona i asfalta, njegovom rodnom Berlinu II.
Osjetivši njegovu potresenost, plaha se životinja sagne i nježno mu, prijateljski, lizne lice. Vladimir se nagne i usredotočeno zaškilji prema ninji, pokušavajući proniknuti kroz tminu.

 

- Što me tako gledaš? - upita ga Umberto.
 

- Pa i ti imaš jednu - reče Vladimir. - Skroz, onako, stoji ti sa sve četiri na tjemenu.
 

Umberto samo nesigurno žmirne i pljune na vrh svoje lijeve cipele.
Neko su vrijeme sjedili, povremeno pogledavajući prema divokozama, a onda su stali razgovarati o vodi, nadajući se da će već same otići kad vide da na njih ne obraćaju pažnju. Potrajao je taj pomalo bespredmetni razgovor neko vrijeme, no kako se tema ubrzo iscrpla, nastaviše sjediti zureći ispred sebe, zatečeni nesvakidašnjim i neodređeno ponižavajućim položajem. Povremeno bi, poput nestašnih pramenova kose, otpuhivali glave divokoza koje su se uporno naginjale nastojeći ih onjušiti ili im liznuti lice.

 

- Reci ti meni - prekine Vladimir šutnju, trudeći se ne gledati krupnu životinju - nije li tebi nekako sablasna ova Hmirija? Ma, kud god se okreneš ništa nije kako bi trebalo biti, evo, sad još i te nemoguće divokoze, čak ni ne osjećam težinu ove na mojoj glavi.

FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • c-youtube
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now