Hrvatski mitovi i legende

U početku nije bilo ničega, tek beskrajna mračna praznina nad morem, koje je počivalo na zgusnutoj sili tmine. More je bilo silno duboko i usud je odredio  da samo božansko biće može dosegnuti do njegova dna posuta čarobnim zlatnim prahom stvaranja i iznijeti ga nad površinu.
Ponad voda postojala je tek jedna stvar utkana u sveopću tminu, stapajući se s bezdanom Pramraka.

Bilo je to veliko jaje, a u jajetu počivao je Svarog, božanski tvorac, koji je okružen silom tame eonima snivao san o postanku svijeta. Pod utjecajem životnih sila u trenu božanskog rođenja pojavi se na ljusci jajeta pukotina i iz nje sinu oslobođeno svijetlo koje je dotad blagotvorno okruživalo usnulo božanstvo. Svjetlost udari o tminu pokrenuvši u njoj silu stvaranja, zvanu božanskim Žibogom, božanstvom bez tvarna oblika, silu koja će voljom Svarogovom stvoriti tvar od koje će biti sazdan svijet. Oslobođena u trenu Svarogova rođenja, sila je pokrenula i život u Pratmini i iz nje stvorila boga zla, oca patnje i zle kobi. Od Svarogove sjene rodio se Črnbog, sila nastala iz početne tmine, bog koji bijaše potpuna suprotnost Starome Vidu.
 

Kako su u početku oba boga bili tek bezoblične sile, stvorili su dvojnike, božanska bića sazdana od tvari, od kojih je Volos, znan kao skotski bog, bio Svarogov dvojnik, divovskoga rasta i moćan.
Volos, ili kako ga još nazivaše Veles, bijaše bog ljudskog obličja, guste brade i prekrit lakom dlakom sve od snažnih nogu pa do uznosite glave koju su krasili veliki rogovi. Premda zastrašujuća obličja i katkad divljačna ponašanja, Volos bijaše dobre ćudi, znan kao zaštitnik rogatih životinja, šuma i prirode.

 

Črnbog stvori Črta, crnu krilatu spodobu prekrivenu čekinjavom dlakom, kravljeg repa i oštrozube vučje gubice. Rastom bijaše golem, a na ljudskim rukama sjajile su mu se pandže crne i oštre kao u kakve grabežljive zvijeri. Črt je otjelovljavao zlo, tminu, nedaću i gubitak. Njegova je moć bila božanska, a mogao je poprimiti svakojaka obličja, najčešće ono ogromnog ognjenog zmaja, katkad troglavog, prekritog krljušti sjajnom poput dragulja. Dragulji, blago gospodara tame, ponajviše zbog opake Črtove moći nad podzemnim dobrima, znaju donositi zlu kob i nesreću.

FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • c-youtube
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now