Podržavate li Inkviziciju?

Kada se išlo u Križarske ratove, Papa bi vojnicima unaprijed oprostio grijehe. Osokoljeni tim oprostom križari bi se onda zdušno posvetili ratnim zločinima i genocidu, jer griješili jesu, ali kakve ima veze, kad im je već oprošteno. Baš zgodno. Pa su tako ubijali, silovali, žarili, palili i sakatili, sve u ime dobrog Isusa i svemogućeg Boga. Od ruku tih predanih kršćana stradale su stotine tisuća, pa i milijuni ljudi, od vojnika do potpuno nevinih civila, žena i djece.

Rekao bi čovjek: to je bilo davno i to su bila neka strašna i mračna vremena. To se danas ne može dogoditi, jer mi smo civilizirani Europljani i ljudi modernog doba. Doduše, mi, kao Hrvati, ne možemo biti za ništa krivi, jer oni su prvi počeli, pa oko za oko... Sve bi to još nekako prolazilo da je to usamljen stav nekog mahnitog zadrtog fanatika i ultranacionalista, no, kako vidimo, to je neslužbeni stav naše politike i trenutačne vlasti. Svjesni su da se s takvom pričom ne smije izlaziti pred civiliziran svijet, koji takve stvari ne tolerira, ali to je naše hrvatsko razmišljanje, a Hrvat koji "osjeća Hrvatsku", ne može biti u krivu. Jer, ako misliš hrvatski, onda dobro misliš, usprkos činjenici da si ponekad posve u krivu.

Često si mislim, jer nisam sasvim siguran, tko je tu kome gazda. Crkva državi ili država crkvi? Naime, kako smo mi Vatikanu onim kamatarskim ugovorima dužni davati silni novac do kraja čovječanstva, nekako ispada kao da je hrvatska država vazal Vatikana, a tako se ponašaju i naši političari. Ili su to tek neki koji jedu iz zajedničke kopanje, koju stalno i izdašno pune iznemogli hrvatski porezni obveznici. I nisu svi oni jednako gladni. Oni najgladniji puno jedu, pa postaju veći i agresivniji, a sve ih čuva vojska i to od najčešće izmišljenih ljutih dušmana, dakle onih koji "ne žive i ne osjećaju Hrvatsku" i drski su do te granice da ne žele hraniti nezajažljive i uvijek gladne. To je grijeh i prema Gospodinu i prema Državi. Prokleti komunisti i ateisti. I Jugoslaveni. I udbaši. Ali ne svi. Jer, kao što svi potajno znamo, ima puno istaknutih udbaša i među pravovjernima.

Dakako, Hrvatska je sekularna država, piše to i u Ustavu. Ali nećemo tako, još je i omraženi Maršal govorio: "Pa nećemo se valjda držati zakona ko pijan plota". Budući da je statistika na strani Crkve, oni imaju jasan argument da Hrvatska ne bi trebala biti sekularna država, kada su njeni stanovnici, pa i političari vjernici, a tko je vjernicima gazda? E, tu ponovno dolazimo do prvobitnog pitanja. Budući da Crkva u Hrvata doslovno viri iz paštete, ormara, novčanika i kreveta svakog Hrvata, a njeni djelatnici se bave i poslovima koji nisu u opisu njihovog radnog mjesta, stvari treba dovesti u red. Dakle, trebalo bi prekrojiti taj neugodni Ustav, jer vidljivo je kako je hrvatsko pravosuđe pametno i osvješteno i ne drže se zakona kao pijan plota. Oni lijepo bogate zlikovce ne osuđuju, jer to bogatim zlikovcima jednostavno ne odgovara. Tako ne bi trebala ni Crkva. Ako već na plaća porez i na podliježe kaznenim progonima za svakojake opačine, trebalo bi nekako formalizirati da je normalno da glasnogovornik Gospodina mirno i neometano s oltara sije mržnju i poziva na nasilje. Ako se moglo u vrijeme Križarskih ratova i vremena Inkvizicije, pa može i danas. I onako sve ide k tome da se Hrvatska pretvori u zemlju kojom otvoreno vladaju svećenici, a idealna je i provjereno uspješna situacija kada Crkvu štiti politika i vojska. A bogme i policija.

I sada se ja pitam. Je li ova pomalo Orwelovski prikazana stvarnost nešto što mi želimo? Je li hrvatskim građanima i poreznim obveznicima prihvatljivo da financiraju i odobravaju kopiju situacije iz Križarskih ratova i vremena Inkvizicije? I, ako se držimo Ustava kao vrhovnog zakona, je li uopće legalno da vojska i policija nose krunice na odori? Vrijeme je da napokon dignemo glas protiv tog neopisivog bezobrazluka, jer ne želimo živjeti u zemlji koja je počela podsjećati na neku zemlju trećeg svijeta kojom vlada kriminal, crkva i vojna hunta.

Jesmo li se u Domovinskom ratu borili za takvu Hrvatsku? Većina nije, ali ta većina još uvijek pokorno šuti, a zlikovačka manjina vlada. Većino, probudi se! Mi, normalni hrvatski građani, ne želimo živjeti u zemlji koju proglašavaju najglupljom (zapravo najzadrtijom) zemljom na svijetu i koja je najsiromašnija zemlja u EU.

Dosta je toga bilo, mi želimo živjeti mirno i od svoga rada. Svijet je sastavljen tako da uvijek moramo hraniti nezasitne, ok. Ali bio bi red da te uvijek gladne ne čuva bivša i sadašnja vojska i policija te ih čini nedodirljivima i nezamjenjivima. A svećenici? Pa mogli bi, malo za promjenu, raditi i svoj posao i širiti ljubav i milosrđe. Brinuti o potrebitima, svi znamo da imaju dovoljno novca za to. Ekumenistički voljeti sve ljude, neovisno o vjeri, naciji i boji kože. I ovaj novi, dobri Papa im je rekao da bi to trebali raditi. Baš bi mogli.

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • c-youtube
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now